Een succesvolle beurs dankzij een uitgedachte marketingstrategie
U huurt een x aantal vierkante meter standruimte, laat er een stand opbouwen en gaat een aantal dagen klanten proberen te trekken. Zo wordt een beursdeelname nog steeds gezien door veel ondernemers. Maar hoe weten de juiste klanten dan van uw aanwezigheid, wat wilt u precies communiceren en wat zijn uw doelen die u verbindt aan een beursdeelname? Een uitgedachte marketingstrategie voor uw beursdeelname kan u veel opleveren. Zo heeft u niet enkel een bak met visitekaartjes, maar vergroot u ook daadwerkelijk de kans om direct of indirect klanten te scoren.
Beantwoord de ‘waarom-vraag’
Voordat u besluit deel te nemen aan een beurs is het belangrijk om de ‘waarom-vraag’ te beantwoorden. Waarom wilt u deelnemen aan een beurs?
Het antwoord op deze vraag kan natuurlijk verschillend zijn. Zo wilt u met uw beursdeelname bijvoorbeeld nieuwe klanten spreken, een product introduceren/promoten of directe omzet genereren. Heeft u niet precies voor ogen wat u wilt met uw beursdeelname dan is het de vraag of u wel deel moet nemen aan de beurs.
Bekijk ook uw marketing- en bedrijfsdoelstellingen
Uw beursdeelname moet wel passen in zowel de bedrijfs- als de marketingstrategie. Het kan zijn dat een beursdeelname niet past in het kostenplaatje van uw marketingstrategie, niet past binnen de ingeslagen weg of niet past bij de bedrijfsdoelstelling.
Bied méér dan een mooie stand
Met uw beursdeelname heeft u doelstellingen bepaald. U wilt een x aantal (potentiële) klanten spreken, omzet genereren of bijvoorbeeld een product introduceren. Als u deze doelstellingen met een beursdeelname wilt bereiken, dient u meer te bieden dan enkel een mooie stand.
De voordelen van een stand op een beurs zijn o.a. persoonlijk contact en het feit dat u zintuigen van potentiële klanten kunt prikkelen met bijvoorbeeld geluid of geur. Maak hier ook gebruik van in uw marketingmiddelen. Gebruik bijvoorbeeld een presentator op de stand, een film met geluid of deel etenswaar uit dat past bij uw product of identiteit (bijv. stroopwafels op een internationale beurs).
Communiceer voor, tijdens en na de beurs
Uw beursdeelname begint niet om 09:00 als de beurs begint, maar ver daarvoor. Niet enkel vanwege de planning en werkzaamheden met betrekking tot de stand, ook uw communicatie begint ver voordat de beurs start.
Zo kunt u gebruik maken van nieuwsbrieven om uw e-mailbestand op de hoogte te brengen van uw deelname en hetgeen u er wilt communiceren. Daarnaast kunt u een landingspagina schrijven op uw website, waarbij u de bezoekers uitnodigt en eventueel gratis toegangskaartjes aanbiedt. Indien u een product introduceert kunt u ook magazines aanschrijven en een artikel publiceren waarin u een artikel deelt over deze introductie.
Tijdens de beurs communiceert u in lijn met de doelstelling die u vooraf heeft geformuleerd en past u deze communicatie eventueel aan als u merkt dat de aanwezige doelgroep niet passend reageert.
De laatste dag van de beurs is ten einde gekomen, de beurs is afgelopen. Uw werkzaamheden met betrekking tot de beurs zijn echter verre van afgelopen. Wij raden altijd aan een beursevaluatie te houden om uw vooraf gestelde doelstellingen te evalueren. Heeft u bereikt wat u wilde bereiken? Waarom wel/niet? En, wat zijn eventueel verbeterpunten om de doelstellingen in het vervolg wel te bereiken?
Daarna is het zaak om de leads op te volgen. Een goede follow-up van de leads die uw stand bezocht hebben is essentieel om de impact zo groot mogelijk te maken. Hoe u de impact van uw beursdeelname zo groot mogelijk maakt, door middel van een juiste follow-up, leest u in een volgend artikel.
RHR Standbouw ondersteunt u graag op uw weg naar een succesvolle beurs. Als u vragen of opmerkingen heeft of wilt weten wat wij voor u kunnen betekenen dan kunt u contact met ons opnemen via 0299 463 053 of gebruik maken van ons contactformulier.